Toch nog een roze wolk

Moeder en kind krijgen vaak de chemische oxytocine binnen tijdens de bevalling en dit is wat je moet weten!

Natuurlijke Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon of liefdesbetovering genoemd. Het maakt je rustig en geeft een fijn en geborgen gevoel. Tijdens de bevalling zorgt het voor samentrekkingen van de baarmoeder. Het kan een bloeding stoppen en zorgen dat de uitdrijving van de placenta op gang komt en sneller verloopt. Ook stimuleert het samen met prolactine de aanmaak van moedermelk. 

Synthetische oxytocine wordt tijdens een bevalling in het ziekenhuis vrijwel altijd gebruikt. Als aanstaande moeder kan je het toegediend krijgen via een infuus als weeënopwekker. Ook is het bijna standaard protocol om het na de bevalling als injectie toe te dienen. Bedoeld om eventuele complicaties met de placenta te voorkomen Na de bevalling wordt soms een neusspray gebruikt die deze stof bevat.

Normaal gesproken is je hormoonstelsel een orkest: het werkt subtiel samen en ieder ‘instrument’ doet wat nodig is om zo goed mogelijk te functioneren, zowel fysiek als mentaal/emotioneel.

Tijdens de bevalling kan oxytocine in synthetische vorm in een hoeveelheid worden toegediend, die je lichaam normaal gesproken niet in éen keer aanmaakt. Dat kan voor bijwerkingen zorgen. Helaas kunnen die ook effecten hebben op langere termijn. Sommige moeders hebben nergens last van. Anderen hebben maanden na de bevalling nog problemen met hun stemming en gemoed. Ook bij je pasgeborene kan het klachten geven.

Je baby krijgt de oxytocine namelijk niet alleen binnen tijdens de bevalling, maar ook met de borstvoeding. De spreekwoordelijke roze wolk, is dan ver te zoeken.

Niet alleen in mijn praktijk spreek ik vaak moeders die nooit meer de oude zijn geworden, of een huilbaby hebben die niet wil slapen. Ook op social media zijn veel verhalen te lezen over problemen die ontstaan na de bevalling en het toedienen van synthetische oxytocine. Nu kun je natuurlijk niet alle klachten die na een bevalling ontstaan, hieraan wijten. Na een bevalling kost het normaal ook echt even tijd om fysiek te herstellen, een nieuw ritme te vinden en in een nieuwe gezinssamenstelling samen een evenwicht te vinden. Vermoeidheid en irritatie horen daar gewoon bij. 

Maar als de klachten na enkele maanden blijven en de huisarts of het consultatiebureau geen aanleiding kunnen vinden, dan is het zinvol om te kijken of de synthetische oxytocine die tijdens de bevalling is toegediend, de oorzaak kan zijn.

Klachten na synthetische oxytocine

Klachten na het toedienen van synthetische oxytocine bij jou als moeder kunnen kenmerken hebben die lijken op een postnatale depressie. Je voelt je vlak en er is geen sprake van een roze wolk. Je voelt je misschien juist boos, geirriteerd en bij lange na niet degene die je was voor de bevalling. Een band met je baby opbouwen is moeilijk en naar je partner toe kan het gevoel van intimiteit en de behoefte aan lichamelijk contact verdwenen zijn. Je kunt je voorstellen dat dit op den duur ontwrichtend werkt in je relatie en slecht is voor de band met de baby.

In het ziekenhuis maakt het toedienen van oxytocine deel uit van een standaard procedure. Je kunt voor je bevalling aangeven dat je hiervan wilt afwijken, en aangeven dat je het alleen wilt krijgen als het echt nodig is. Dat kan zijn omdat de bevalling te lang duurt of omdat de placenta niet loskomt. Daarmee voorkom je onnodige toediening.

Het is goed om dit al tijdens de zwangerschap aan te geven bij de verloskundige.

Als je het idee hebt dat jij of je kindje klachten ervaren die het gevolg zijn van synthetische oxytocine, dan kun je contact opnemen met een klassiek homeopaat. Die kan aan de hand van jouw verhaal inschatten of synthetische oxytocine de aanleiding is. Er zijn meerdere homeopathische middelen die kunnen helpen bij klachten na de bevalling. Een homeopaat kan beoordelen wat voor jou en/of je kindje het beste werkt. Klassieke homeopathie werkt altijd met een totaalbeeld. Als blijkt dat oxytocine aan de basis ligt van de klachten, kan een homeopaat een passende therapie hebben. Maar ook bij klachten als bekkenstabiliteit of reflux kan homeopathie de klachten verlichten